Моята библиотека
ТЪРСЕНЕ
Change Language
Выбрать язык / Choose language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Israel
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
СПОДЕЛИ
Меню
    Моите гости..

    Кой какво чете
    Статистика

    Online 1
    Guests 1
    ПРИЯТЕЛИ 0
    Трафик
    Сайтът е регистриран
    Яндекс.Метрика
    Свързани сайтове
    Посетители
    Free counters!
    Рекламный трафик
    Главна страница » 2015 » Юли » 13 » ЛАВАНДУЛАТА - ОТГЛЕЖДАНА И В БЪЛГАРИЯ
    15:14
    ЛАВАНДУЛАТА - ОТГЛЕЖДАНА И В БЪЛГАРИЯ

    Лавандулата - отглеждана и в България

      Лавандулата (Lavandula vera DC), се отглежда заради съцветията, от които се добива етерично масло. То се използва в парфюмерийната промишленост, сапунената, бояджийската и керамичната промишленост. Съцветията (Flores lavandulae officinalis) служат като добро инсектицидно средство против дрешния молец. Лавандулата може да се отглежда на бедни почви и наклонени терени, като служи за предпазването им от ерозия и е източник на високи доходи.Тя е ценно медоносно растение, защото от нея по време на цъфтежа пчелите събират прашец и нектар за производството на 12-18 kg мед от 1 da насаждения. Произхожда от Средиземноморския район. В диво състояние се среща  в южните части на Европа (Испания, Южна Франция, Далматинското краибрежие), Северна Африка и в някои райони на Арабския полуостров. Естествените находища на лавандулата са разположени при надморска височина от 600 до 2000 m. Като културно растение се отглежда във Франция, Италия, Испания, България, Молдова, Русия, Украйна, Таджикистан, Грузия.

     

     

     

     

     
        За първи път лавандула в България е внесена от К. Малков през 1907 г. от Франция.
    Най-много лавандула се отглежда в Старозагорска и Пловдивска области, а по-малко в Пазарджишка, Благоевградска, Бургаска, Варненска, Шуменска, Велико Търновска и Видинска. В тези области площите, на които се отглежда лавандула са по-слабо продуктивни и разположени при надморска височина от 800 до 1000 m.
    Добивите са най-високи от четвъртата до осмата година, като от 100 kg  съцветия в свежо състояние се получава от 0,6 до 1,2 kg етерично масло.
    От един декар се реколтират от 200 до 800 kg (средно 500 kg) свежи съцветия, а добива на масло е от 3 до 12 kg (средно 4-6 kg).

     

    Лавандулата е студоустойчива култура. Възрастните растения издържат до -33°С. Разлистването на растенията напролет започва при 8-10°С. У нас благоприятни за отглеждане на лавандула са условията в местата с надморска височина над 500 м.

     
    ПРИРОДНИ ШЕДЬОВРИ - ПОЛЕ ОТ ЛАВАНДУЛА - ЯПОНИЯ
     
     



    Категория: МОИТЕ РАЗКАЗИ | Прочетено: 736 | Добавил: администратор | Тагове: България, отглеждане, лавандула, култура | Рейтинг: 0.0/0
    Всичко коментари: 0
    Материали могат да се добавят само след регистриранция
    [ Регистрация | Вход ]
    Библиотека "Пъстри халища"