Моята библиотека
ТЪРСЕНЕ
СПОДЕЛИ
Меню
Статистика
Сайтът е регистриран
Яндекс.Метрика
Главна страница » Статии » Моите разкази » НАУКА

МНЕНИЕ - АГРОНОМИ: ЕСТЕСТВЕНИТЕ ТОРОВЕ ТРУДНО ЗАМЪРСЯВАТ

                      Във връзка с материала

    "ИСПАНСКИТЕ КРАСТАВИЦИ НЕ БИЛИ ВИНОВНИ"

                    помествам мнение.

      Агенцията по храните у нас препоръчва преди консумацията зеленчуците и плодовете да се мият много добре, а краставиците и да се белят. Особено ако са биопроизводство и са отглеждани с естествена тор. Експертите обясняват, че този тип тор не е опасна, ако е ферментирала добре.
      Във врачанското село Горна Кремена открай време подхранват зеленчука в градините с естествени торове от домашните животни.
      Според нормите трябва да е минала поне половин година от събиранета, за да бъде използвана оборска тор за градината.
      Някои земеделци използват за наторяване и утайки от пречиствателните станции. При тях също няма опасност, защото минават задължително през микробиологичен анализ.
      Обезпокоителни новини за смърт след консумация на краставици стопаните в Горна Кремена приемат спокойно. Според агрономите малко вероятно е бактерия от естествен тор да попадне вътре в зеленчука. Възможност за заразяването му има ако кората му се е докоснала до тор.

Категория: НАУКА | Добавил: администратор (01.06.2011)
Прочетено: 631 | Тагове: торове, замъсяване, краставици | Рейтинг: 0.0/0
Всичко коментари: 0
Материали могат да се добавят само след регистриранция
[ Регистрация | Вход ]
Гласувайте
BGtop