Във връзка с материала
"ИСПАНСКИТЕ КРАСТАВИЦИ НЕ БИЛИ ВИНОВНИ"
помествам мнение.
Агенцията по храните у нас препоръчва преди
консумацията зеленчуците и плодовете да се мият много добре, а краставиците и
да се белят. Особено ако са биопроизводство и са отглеждани с естествена тор.
Експертите обясняват, че този тип тор не е опасна, ако е ферментирала добре.
Във врачанското село Горна Кремена открай време подхранват зеленчука в
градините с естествени торове от домашните животни.
Според нормите трябва да е минала поне половин година от събиранета, за да бъде
използвана оборска тор за градината.
Някои земеделци използват за наторяване и утайки от пречиствателните станции.
При тях също няма опасност, защото минават задължително през микробиологичен
анализ.
Обезпокоителни новини
за смърт след консумация на краставици стопаните в Горна Кремена приемат
спокойно. Според агрономите малко вероятно е бактерия от естествен тор да
попадне вътре в зеленчука. Възможност за заразяването му има ако кората му се е
докоснала до тор.
|